Barbet Bay´s JoyAndHappiness Litter

Barbet Bay´s JoyAndHappiness Litter born 20230406

https://youtu.be/FxZlNv6TQKw

20230601:

Denna helgen lämnar de alla en efter en. Det kommer kännas. De är som min dotter säger “våra bebisar”. De är alla ljuvliga! Lugna men ändå nyfikna, busiga men ändå mysiga, otroligt kärleksfulla, kramiga, varma och lyhörda. De har såå otroligt fin kommunikation med de stora hundarna. Jag bara njuter av att sitta och titta på denna interaktion och lär mig massor av hur den tysta fina kommunikationen fungerar. Vi människor vill ju så gärna tala men hundar kan kommunicera tyst. Även om jag vet så tycker jag det är så fascinerande!

Detta är första kullens som låter mig sova till 4.30, ja någon gång blir det 04.15. Tidigt, men för en valpkull är detta enormt länge då de nattas vid 21 cirka.

De väger nu runt 5 kilo alla. De äter bra vilket man förstår av vikterna.

Några har lärt sig att gräva i vår gräsmatta vilket resulterat i ett antal hål. Nu får de gräva vidare i era, dra upp era plantor och gräva ner sina ben där ni inte vill ha dem.

Valparna är den kull som absolut fått mest social träning. I och med att vi blev tvungna att riva ut hela köket pga en vattenläcka har vi haft folk som sprungit här dagligen sedan vecka 9. Man kan inte förstå vad en vattenläcka drar med sig förrän man varit med om en själv. Det har varit tufft för oss människor men valparna har fått massor av social träning så bättre förutsättningar är svårt att ge. Det ska bli så intressant att följa dem alla och se vad dessa förutsättningar ger dem i deras framtida liv. Nu tar ni nya hem vid och fortsätter den så viktiga miljö- och socialiseringsträningen. Så härligt det ska bli att få göra detta med Zoraya som stannar hos oss. Vi möts alla i WhatsApp och delar foton, glädje, skratt och frågor.

8 weeks
Arrax
Barwaq
Feirya
Zainat
Zdenko
Zoraya
Willow

20230525:

7 weeks

De växer på. De rör sig en hel del nu och blir allt mer stadiga i sina rörelser. Vistelsen på stigen och stranden idag var mysig. Alla gick direkt ner i vattnet utan den minsta tvekan. Har aldrig hänt förut. Så trygga och tillitsfulla valpar!  Det var 19 grader i vattnet och 25 i luften och de gick bara i strandkanten. Efteråt fick de mysa i mitt knä insvepta i en handduk. Mysig stund!

Willow
Barwaq
Arrax
Feirya
Zdenko
Zainat
Zoraya

Det är en hel del bitande nu och ben är bra att fokusera på. De är väldigt sociala och byggarbetarna som kommer kan tänka sig att ta med en och annan valp hem;-)) Jag räknar dem noga när de åkt;-))

20230524:

7 weeks. Tiden går så fort, alldeles för fort… Bentuggardag idag som komplement till brottningslekarna;-)) Zdenko bytte med Phlox så hon fick Phlox stora ben och Phlox Zdenkos lilla. Båda var nöjda med byteshandeln.

Zoraya
Feirya
Arrax
Zdenko
Willow
Barwaq
Zainat

20230522:

Now all have their new names except Zoraya who will keep her name:

Arrax is Hilda

Barwaq is Alice

Feirya is Miso

Zainat is Majken

Zdenko is Isa

Zoraya is Zoraya

Willow is Wheeler

They are all now sleeping inside after beeing out for 6,5 hours. They love it outside but happily jump into my hands when I ask if they want to come into the house. Now time for the adult dogs to go for a walk.

20230520:

Feirya will be called Miso
Zoraya will keep her name

Valparna sover nu till 5 på morgonen. Låter säkert som tidiga mornar för flera men för mig är detta smått unikt. Jag är van vid att tidigare kullar vaknar mitt i natten och vill ha mammamjölk. Klockan 5.00 går alltså Angel in och ger dem mjölk och sedan får de valpmat av mig. Vi är nu uppe i 5 mål mat om dagen plus alla gånger de får mammamjölk vilket Angel styr över.

Efter att valparna varit vid stranden igår fick Angel bli ompysslad. Det blev kamning och badning så idag är hon så fin. Jag njuter i fulla drag över att se Phlox och Étoiles interaktion och kommunikation med valparna. De är helt fantastiska! Ett drömscenario att ha en äldre hund och en yngre som hjälper till. Dessa valpar får så otroligt mycket av dem vad gäller sådant vi människor är lite sämre på att ge. Angel har full tilltro till dem. Hon är genomtrygg med att de går in och hjälper till och avlastar henne. Detta fantastiskt fina samspel tikarna emellan är inte en självklarhet och jag känner mig just nu väldigt privilegierad som får vara med om detta. Det är underbart!

Feirya kommer flytta till Finland och Willow till USA i Philadelphia så dessa två behöver chippas före de andra för att vi ska få exportstamtavlorna i tid. De behöver även pass. Så i veckan som kommer åker de med mig och Étoile till veterinären medan Angel stannar hemma med de andra valparna. Så skönt att vi kan ge trygghet till alla när några behöver åka iväg så här lite tidigare.

Vi har två valpbesök kvar här men de som varit här har nu fått veta vilken valp som kommer till dem. När alla fått besked kommer vi presentera de namn de nya familjerna valt och också kalla valparna för deras nya namn men vi har redan börjat med detta för de som redan vet.

Valparna är såå ljuvliga och bedårande och just nu skulle man kunna behålla allihopa. De är bitiga, precis som valpar är, eftersom de undersöker allt med munnen. Men man får göra som valpar gör, säga “aj” när det gör ont. Men de måste få känna med sina munnar, det är viktigt då det är en del i deras utveckling och de måste få lära sig att gulligt bitande är ok men att biter de hårt gör det ont. De är intresserade av allt just nu; mina tår, mina öron, min näsa, halsband, hår och kläder och ja de undersöker allt med sina munnar. Nu kommer snart den berömda diskborsten in i bilden då den är självuppfostrande. När valpen biter i den ja då “biter” diskborsten tillbaka. Den är super!

När valparna lämnar får man en bok som i bild och ord visar och lär hundens kommunikation. Det finns olika skolor vad gäller hunduppfostran men för mig handlar det om att båda parter ska lära av varandra, det är det som är interaktion och kommunikation. Som hundägare måste man bli bra på att läsa hund. Hunden kan redan allt det vi vill lära den som sitt, ligg, hämta osv det är bara vår tajming som vi behöver jobba med för att sätta ord på det valpen gör. Att leva med hund handlar om att vilja lära av hunden lika mycket som den ska lära av oss. Här gäller det att ha öppna sinnen för att skapa en varaktig och kärleksfull relation som varar hela livet.

20230519:

Idag fick de komma ner till stranden en och en för första gången. Jag bar dem i famnen och satte först ner dem på stigen så de fick bekanta sig med naturen där. De var alla avslappnade och trygga i min famn när jag bar ned dem. Alla kissade och några även bajsade vilket visar på trygghet.

Sedan bar jag dem vidare ner till stranden där jag satte mig i sanden med dem i knäet. De fick sedan bekanta sig med sanden och därefter stranden och vattnet. Några gick och undersökte ett sandslott som några barn byggt. Ingen blev rädd för vattnet utan alla visade nyfikenhet. Alla är följsamma och vill vara nära och krya upp i knäet för att söka närhet.  Fint att se hur de håller kontakten med mig och följer efter mig. Inte det lättaste att ta foton på dem då de rusar efter mig varje gång jag försöker backa. Man får vara snabb för att hinna. Ett mycket bra första tillfälle för valparna. Detta kommer jag göra om regelbundet nu. Trötta och nöjda efter detta första äventyr för dem sover de nu inomhus i valpboet.

Barwaq
Barwaq
Barwaq
Feirya
Feirya
Feirya
Feirya
Arrax
Arrax
Arrax
Zdenko
Zdenko
Zdenko
Zdenko
Zdenko
Zainat
Zainat
Zainat
Zainat
Zoraya
Zoraya
Zoraya
Zoraya
Zoraya
Willow
Willow
Willow

 

 

20230518:

The heaviset one is now at 6 weeks of age Willow and the smallest one is Zdenko even if the difference in between is very small. Tomorrow will be the day when they visit the beach one by one, without sisters or brother or mommy, but only with me. Photos will be taken and posted. Looking forward to this.

20230514:

Två små filmer från morgonen idag då Arrax och Barwaq är vakna medan resten sover. Avslutar sedan med lite lekmys med Étoile.

https://www.facebook.com/100006583715829/videos/pcb.3620376248191797/1188598258494781

https://www.facebook.com/100006583715829/videos/pcb.3620376248191797/276630181420826

20230513:

https://www.facebook.com/kristina.bram.5/videos/179008748430428

Valparna leker nu intresserat med sina leksaker. Favoriterna är de som prasslar. De som piper är de mer förundrade över och stannar upp och lyssnar. Ljudet påminner om deras egna ljud de kan ge ifrån sig så de förstår inte ännu alla att ljudet kommer från leksaken. De gör även som valpar gör brottas med varandra. De har fått tänder och får de tag i ett öra kan de säga ifrån. Detta är väldigt viktigt att de lär sig var gränserna går, hur hårt man kan bita innan det gör ont. En ensamvalp får inte denna träning.

Igår kom vi igång med fyra mål mat om dagen. De sover nu bra på natten och är hungriga då de vaknar. Först gick Angel in och gav di och därefter fick de mat av mig. Jag varierar mellan uppblött valpfoder  som jag mosar, häller på getmjölk och rapsolja. Sedan får de också valpmat på burk blandat med getmjölk. Jag tycker att de äter bra av allt nu. Vikterna ligger fint och de ökar runt 100 gram per dygn. De kommer väga runt 5 kilo då de levereras, precis som Angels första kull gjorde. även om de varit lite större under en tid här nu. Angel styr diandet och ger nu var 4-5 timme. Hon lämnar efteråt då de annars är på hennes juver hela tiden. När juvren är fulla känns inte valparnas vassa tänder men då juvret är tömt gör det jätteont om de fortsatt försöker suga eftersom valptänderna tar i.

När de är ute har de nu kommit på att det även finns gräs att kissa på även om några tror att det är mattorna man även där ute ska göra sina behov på. De är ute ett par timmar under dagen men sover då mest. Men det kommer snart ändras och blir då full fart.

Vi har det underbart på så vis att både moster Étoile och Angels dotter Phlox hjälper till med uppfostran. Étoile går in och sover med dem medan Phlox är lektanten. Phlox med sina 26,5 kilo är en tung tjej men smidig och trampar aldrig på de små. Étoile tvättar dem medan Phlox vill lukta och lukta men det där med tvättande överlåter hon åt Étoile. Roligt att se när Étoile ger valparna sin absoluta favoritleksak och Phlox ger dem sitt favoritben;-)) Phlox försöker också styra i leken genom att ta en leksak i munnen och försöka få igång valparna. Kan nog bli full fart här om någon vecka eller så.

Hundarna har tillsammans ett intressant flockbeteende och hjälps åt att vakta valparna då de är ute.  Om de hör en hund på avstånd börjar Phlox hålla koll på valparna inne i hagen genom att valla dem, Étoile vaktar runt hagen och Angel springer till grinden. Väldigt fint samarbete. Mycket tydligt att de är mera vaksamma nu att de behöver skydda valparna utomhus.

Vi hade en vattenläcka i köket vecka 9 och fick riva ut hela köket inklusive golvvärme och klinkers. Har varit en rejäl pärs att vara utan kök men vi har fixat det och det viktigaste av allt är att valparna har haft  det lika bra som de brukar ha det. Det positiva är att det sprungit byggarbetare, golvläggare, elektriker, rörmokare, Anticimex personal etc här i en tät ström och valparna har fått lyssna på alla dessa ljud; en avfuktningsfläkt som gått dygnet runt, personer som kört med golvborrmaskiner för att ta bort klinker, byggarbetare som sågat, hamrat och spikat vilket också inkluderat en massa massa olika personer med olika röster. Så när de sedan kom utomhus och grannens hamrande, sågande och spikande från sitt bygge hördes reagerade de inte. Skulle de vuxna hundarna larma genom att tala om att nu är det fara ja då springer valparna in i valphuset precis som de ska göra. Men övriga märkliga ljud har de, från det att öronen öppnades, lyssnat på.

De är alla nyfikna inför nya saker som jag introducerar och särskilt sådan som jag använder i boet; min dator, min telefon, toapapper och därtill mina tår, mina örsnibbar och fingrar. Valptänderna känns hos flera men även klorna är vassa även om de klipps varje vecka.

Det är en ljuvlig kull. Väldigt homogen i sin storlek och sina karaktärer. Det finns små olikheter som jag observerar och som jag tar hänsyn till då jag väljer ut vilken valp som ska till vilket hem. Jag har redan nu en tanke men låter det ta ett litet tag till för att se vart deras utveckling tar vägen.

Våra tilltänkta nya ägare har nu påbörjat sina besök hos oss. Så fint att se dem tillsammans med valparna . Det är en underbar stund att sitta i ett valphav omgiven av dessa ljuvliga små. Fint för mig också att se dem tillsammans.

20230511:

Nu har valparna varit ute för första gången. Valpboet som vi ordnat utomhus är där de mest håller sig. Vi får se när de börjar utforska hela ytan. Étoile ligger ofta inne hos dem och sover med dem medan Phlox är en riktig nanny som går runt och håller koll. Phlox lägger sig ibland på rygg och vill busa lite med valparna som då kryper i hennes ansikte. På Étoile somnar några i hennes päls medan andra ligger runt om. Étoile och Phlox  är helt fantastiska! Under tiden kan Angel få en liten paus men håller sig nära så hon har uppsikt.

Valparna har nu fått tänder och det rejält. Rätt tidiga måste jag säga. För Angel blir det tufft då de biter henne i tuttarna men hon talar med dem och de lyssnar och så får de till diandet utan bitande. Valparna får nu 3 mål mat om dagen och under nästa vecka ökar vi till 4 mål. Att ge di tär hårt på Angel då de alla är stora valpar på dryga 3 kilo. Räknar man ihop ska hon ge mat till 21 kilo hund nu. Hon får stora portioner mat flera gånger om dagen. Jag häller i extra gott för att hon ska få i sig så mycket som möjligt. Men just nu känns hon liten och har tappat rätt mycket päls. Så nu ökar vi på ytterligare med mat för dessa matglada valpar. Men dia kommer de göra tills de är 8 veckor.

Alla valpar är väldigt trevliga och fina socialt. Jag har påbörjat en beskrivning av dem men behåller den ett tag till för mig själv. Nu blir det spännande med alla valpbesök som sker denna och nästkommande helg. Då får vi se om mina tankar kring vilken valp som ska vart stämmer med hur jag tänkt hittills.

Willow

Barwaq

Arrax

Zoraya

Feirya

 

Zdenko

Zainat

20230505:

Nu kommer en video där de har sina halsband på sig. Jag säger även deras namn. Som ni ser är alla jämnstora och väldigt lika varandra. Tur de har små kännetecken med olika mönster av vitt så vi kan se skillnad på dem.

https://www.facebook.com/kristina.bram.5/videos/552251903781203

Jag funderar en del på deras personligheter men de är väldigt lika. Alla är väldigt sociala och pussiga och  alla kryper upp i knäet på oss. Lite kan jag dock skönja så snart börjar det utkristallisera sig mera. Men det är en väldigt jämn kull både vad gäller storlek, pälslag och socialitet.

Nu har de fått rå nötfärs, rapsolja, äggula och getmjölk några dagar och vi är uppe i två sådana mål per dag. Därutöver diar de som vanligt. Imorgon ska de få prova på uppblött valpfoder som jag stavmixat för mjukare konsistens. Får se vad de tycker om det.

Nu är alla försäkrade i Moderna Djurförsäkringar och har därmed en dolda fel försäkring i 3 år samt försäkring under tiden de bor hos oss. Känns alltid tryggt och fint.

Alla har fått föremålsintresse och här kommer några valpbilder från idag som visar på deras intresse av leksaker:

Barwaqo undersöker en gris

Zainat biter i ett tuggrep

Feirya undersöker en filt

https://www.facebook.com/kristina.bram.5/videos/552251903781203

20230503:

Now are they 4 weeks tomorrow. Half way before they leave for their new homes. Today they had their first meal; raw minced meat, egg yolk, rapeseed oil, goat’s milk. They all loved it! I can also see on their weights that they gained a lot.

https://www.facebook.com/kristina.bram.5/videos/293717922989614

I changed names on cerize and turqiose so that´s why turqiose is above cerize. They are all very close to each other but Willow is now the heaviest one. They are all very very social and they come to us when we enter the puppybox. They climb into our knees and give us lots of kisses.  They are all so so lovely!!

20230430:

This is their new area. The front of the puppy box will be removed after some days. Good to lift them inside when it´s time to sleep.

All puppies are so so nice. I said before we should keep Zoraya but today I don´t know which one since they are all so lovely. The only thing I know is that we will keep one female and we will see which one it will be.

Willow

Zoraya

Zainat

Zainat and Barwaq

Zdenko

Arrax

Feirya

20230427:

Idag 3 veckor. Så här kan det se ut (och låta) när valparna är väldigt hungriga och vill att mamma Angel ska skynda sig in i valplådan.

Oj, vad de växer! Angel har massor av mat vilket är tur för de är minsann matglada valpar. De äter med 2-3 timmars mellanrum och fortsatt handlar deras behov till största del om att äta och sova. Men efter de har ätit är de vakna några minuter. Då kan de visa på interaktion med oss, de undersöker våra händer och kläder genom, att precis som små barn, ta in allt i munnen. De viftar på svansen och några har provat på att morra och skälla också. Efter dessa få undersökande minuter somnar de snabbt om. Ljuvliga små som kryper upp i knäet på oss och somnar där.

Nästa vecka kommer de att flyttas ut i vårt vardagsrum. Då är både ögon och öron öppna och de får möjlighet att ta in intryck i allt större utsträckning. Då blir de också introducerade för mat för första gången och det är alltid en spännande upplevelse för både oss och dem. Vi önskar er alla en fin Valborg!

20230425:

Valparna växer och utvecklas i rasande takt. Nu viftar de på svansen, kryper medvetet upp i famnen och söker kontakt samt leker lite med varandra. De äter fortfarande var annan timme så mat är det ofta. De har alla vuxit ur sina halsband så nu har vi bytt till en större variant. Feirya har bytt till rött halsband (tidigare mörk blått).

Vill också berätta att Zoraya kommer stanna hos oss. Hon har helt stulit mitt hjärta!

Willow 19 days

Arrax 19 days

Zainat 19 days

20230422:

16 dagar gamla. Klorna har blivit klippta och de har nu även blivit avmaskade. De har blivit mer aktiva och försöker nu klättra ut till Angel om hon inte är snabb nog när det vankas mjölk. Flera har öppnat ögonen.

Zainat 16 days is dreaming.

Zdenko opened her eyes.

Barwaq opened her eyes.

20230420:

Idag är valparna 2 veckor gamla. Här kommer nytagna foton. Svårt att fota dem då de är väldigt rörliga så därav ojämn bildkvalité. Men de har alla samma glansiga pälsar. De sandfärgade valparna har lyster i pälsarna men inte samma intensiva glans som de bruna.

Valparna är jämnstora i vikt. Skiljer lite men inte mycket.

Tyngst är Zoraya 1266gram och lättast är Zdenko på 1092gram. Några går upp mest under natten medan andra ökar mest under dagen så på kvällen kan det vara annorlunda kring vem som är tyngst.

Allas vikter ser ut så här idag på morgonen: Zoraya 1266 gram, Barwaq 1200gram, Arrax 1171 gram, Willow 1168 gram, Zainat 1162 gram, Feirya 1157 gram, Zdenko 1092 gram.

Arrax 2 weeks

Feirya 2 weeks

Willow 2 weeks

Zdenko 2 weeks

Barwaq 2 weeks

Zoraya 2 weeks

Zainat 2 weeks

20230419:

https://www.facebook.com/kristina.bram.5/videos/1317938778937407

 

20230418:

Idag har alla valpar passerat 1 kilo i vikt. Nu är de riktigt fina! Det har blivit mer rörelse i dem och då Angel ska gå in till dem kravlar de på snabbt fram till henne. Tuttarna längst bak mellan bakbenen är allas favoriter då de bjuder på massor av mjölk. Nu får man passa dem så de inte suger på huden vid sidan om dessa favoritsnuttar. Angel har 8 tuttar så alla får mat samtidigt men det är ändå visst kaos när alla ska leta samtidigt. I sin iver kan de suga i sig luft med resultatet att de får lite knip i magen efter att de ätit. Så då blir det magmassage en stund och så somnar de. De trampar upp ett tryck och sedan suger de. Detta gör de 3-4 gånger per tillfälle. Varje måltid tar cirka 30 minuter. Nattetid äter de var tredje timme och dagtid varannan timme. Så många mål mat om dagen blir det.

Idag har Barwaq öppnat ett öga. Ljuvligt! Får se vad som händer under dagen här med efterföljande valpar.

20230416:

Morgontvätt med frukost

Valparna är nu 10 dagar gamla. De tar mycket plats vid mjölkbaren nu så det uppstår snabbt trängsel för att komma fram. De ökar bra i vikt och snart är de upp i ett-kilos-klassen. Då börjar de kännas som riktigt mysiga. Under veckan som kommer kommer de också öppna ögonen. Tror att Zoraya och Zdenko kommer bli de första men vi får se. Anar en liten tendens till öppning i ögonspringorna där. Det är ett ljuvligt ögonblick då man tittar på varandra för första gången. Magiskt!

Alla valpar är nu registrerade på SKK och under veckan som kommer får jag deras registreringsbevis/stamtavlor. När de sedan chippas vid 7,5 vecka kompletterar man med  chipnumret. Ska filma dem idag så kompletterar med det senare under dagen.

Barbet Bay´s JoyAndHappiness 10 days

 

20230414

Angel visar när hon vill ge di. Hon ställer sig vid öppningen till valplådan och visar mig att jag ska flytta på valparna som ligger närmast öppningen så hon kan hoppa i. Hon lägger sig ned och några av valparna utsätts direkt för tvättningen vilket kan vara upprörande för dem då vill vara först till tuttarna. Men de får de också. Angel ligger ofta framåt och lyfter överkroppen över dem som en fågelmamma och man ser bara ett antal svansar sticka ut. Detta gör hon medan hon tvättar dem. När tvättningen är över lägger hon sig på sidan och avvaktar till alla fått sina sjurätters måltider;))

Här nedan följer lite intressant läsning över vad som händer de första 8 veckorna. Ger lite ökad förståelse.

VALPENS FÖRSTA TID – DEN NEONATALA PERIODEN (Intressant sammanställd läsning om valpens utveckling)

När hundvalpar föds är de i princip hjälplösa och starkt beroende av tiken. Under valpens första tid, den neonatala perioden, sover de mest och är endast aktiva 2–15 procent av dygnet. Då är den huvudsakliga sysselsättningen att dia. De kan emellertid skrika och gnälla för att tala om var de är och hur de mår.

SUGBETEENDE OCH MJÖLKTRAMPANDE

Sugbeteendet och “mjölktrampandet” (valparna knådar med tassarna på tikens juver för att stimulera mjölken) är medfödda beteenden. Att leta efter maten är en naturlig del av valpens utveckling och tiken och valparna brukar klara diandet själva, men de kan behöva en hjälpande hand om valparna inte hittar rätt eller om tiken är oerfaren.

VALPENS UTVECKLING – HJÄRNA, SYN OCH HÖRSEL

Vid födseln är valparnas hjärna relativt outvecklad och EEG-undersökningar har visat på låg hjärnaktivitet. Ögonen är slutna och synnerven är outvecklad så de kan inte se och eftersom hörselgångarna är slutna kan de heller inte höra. Ändå kan de redan nu reagera på starkt ljus och höga ljud. Man vet ännu inte riktigt hur det kommer sig.

HÅLLA VÄRMEN

Så här tidigt i livet kan valparna inte reglera sin egen kroppstemperatur ännu. Därför är de beroende av mamman och kullsyskonen för att hålla rätt temperatur och behöver också vistas på en varm plats.

URINBLÅSA OCH TARM

Urinblåsan och tarmen fungerar men valparna kan inte tömma någon av dem på egen hand de första två veckorna. Tiken slickar dem därför för att stimulera dem att ge ifrån sig urin och avföring. Eftersom valparna inte kan sköta dessa funktioner själva är det livsviktigt att tiken tar hand om det.

BERÖRING OCH SMÄRTA

Valparna kan förnimma beröring på huvudet och kan även känna smärta, men inte i någon större utsträckning.

Övergångsperioden är en kort men händelserik tid i hundvalpars liv då det sker dramatiska förändringar. En helt ny värld öppnas när valparna öppnar ögonen, börjar höra och kan röra sig utanför boet. Hjärnan börjar aktiveras på allvar och de är mogna för mer komplex inlärning.

EFTER VALPENS FÖRSTA VECKOR – ÖGON OCH HÖRSEL

Valparna öppnar ögonen efter 12–13 dagar. Pupillens sammandragning vid starkt ljus fungerar ett par dagar senare och valparna försöker nu följa rörliga objekt. Troligen ser de bara ljus och skugga och inga detaljer ännu, men ju mer pupillreflexen, muskulaturen i ögat, synnerver och syncentrum i hjärnan utvecklas desto bättre blir valparnas syn. När valparna är 28 dagar ser de som en vuxen hund.

I slutet av övergångsperioden börjar även hörseln att fungera och valparna reagerar på höga ljud. När det sker har de redan haft ögonen öppna i några dagar och kan fixera sin blick. Det är också nu som de börjar visa de första tecknen på rädsla och kan dra sig undan vid plötsliga syn- eller ljudintryck. Hörseltester visar att vid 3–4 veckors ålder hör valparna som en vuxen hund och orienterar sig i förhållande till ljud.

SITTA, STÅ, GÅ OCH LEKA

När valparna är två veckor gamla är nervbanorna i frambenen utvecklade och de kan sitta. En vecka senare i valpens utveckling har även bakkroppens motorik förbättras så att de kan stå och några dagar senare gå (även om det är lite klumpigt till en början) och vifta på sin svans. De börjar också leka med varandra så smått. 2–4 veckor efter födseln är också valparnas smärtreaktioner fullt utvecklade.

VIFTA PÅ SVANSEN, MORRA OCH SKÄLLA

Runt 3–5 veckor in i valpens utveckling börjar valparna bete sig mer som en hund. De viftar på svansen, morrar och skäller. De leker med syskon och/eller sin mamma, är mer kontaktsökande och nyfikna och tar sig gärna ur boet om de kan.

TÄNDER, UTRÄTTA BEHOV OCH ASSOCIATIV INLÄRNING

Under övergångsperioden börjar valparnas hörntänderna i överkäken titta fram och de kan börja lära sig att tugga mat. De kan också gå iväg och uträtta sina behov själva och behöver inte längre tikens hjälp. Under denna perioden av valpens utveckling börjar de dessutom kunna koppla ihop en viss retning med en reaktion (så kallad associativ inlärning). Ett exempel kan vara att de börjar salivera när de hör skrammel av matskålarna eftersom de lärt sig att skramlet betyder att det är dags för mat.

DIAR PÅ EGET INITIATIV

Fram till 4 veckors ålder är det tiken som tar initiativ till digivning. Nu börjar valparna alltmer själva att ta initiativ till diandet och tigga av sin mamma. Det uppstår en mor-barn-konflikt som är vanlig hos hundar. Det ligger i valparnas intresse att dia så länge som möjligt men det ligger i tikens intresse att avvänja så snart som möjligt eftersom digivandet är mycket energikrävande för henne.

Vid fyra veckor är valparna fullt utvecklade små hundar och går in i den kanske viktigaste perioden i sina liv, socialiseringsfasen. Under denna perioden i valparnas utveckling är de extremt mottagliga för social stimuli. De är nyfikna, lägger allt de exponeras för på minnet och kan forma nya bindningar till olika individer. Det är nu man brukar påbörja den viktiga miljöträningen med valparna.

Forskning visar att valpens upplevelser under socialiseringsperioden starkt påverkar valpens övriga utveckling. Valpar som inte har så mycket kontakt med människor blir ofta mindre kontaktsökande och kan vara svårare att hantera vid exempelvis träning, veterinärbesök och skötsel.

Som uppfödare har man ett stort ansvar under denna del av valpens utveckling att låta valpen vara del av familjelivet utan stödet av sina syskon. Den ska exponeras för vardagsföreteelser, människor och ljud innan rädslereaktionerna är fullt utvecklade på allvar. Från vecka 5–6 bör kontakten med människor ökas successivt – lek, kela, lyft och ta ut varje valp på egen hand varje vecka.

LÄRA SIG DE SOCIALA SIGNALERNA

Vid 5–7 veckor går valparna på längre upptäcksfärder och leker intensivt med varandra och med andra flockmedlemmar, i genomsnitt hälften av sin vakna tid. De utforskar gärna sin omgivning med tänderna. Nu sker den så kallade bithämningen – hur hårt kan man bita sina syskon innan de skriker av smärta och leken avbryts? Valparna skriker dels för att det gör ont, dels för att valpar i den här åldern är lite lätt dramatiska av sig. Under denna fasen av valpens utveckling lär de sig också hundarnas signalsystem och hur man ska umgås med varandra. Om det finns andra vuxna hundar i hemmet brukar de också vara delaktiga i valparnas utveckling av de sociala signalerna och det är därför viktigt att valparna får umgås med andra hundar.

NÄR UNDER VALPENS UTVECKLING ÄR DET DAGS ATT FLYTTA?

Mitt i socialiseringsperioden – vid 8–9 veckor ålder – flyttar de flesta valpar ifrån uppfödaren, tiken och sina kullsyskon till sin nya ägare. Det är en bra ålder för att placeras i ett nytt hem. Valpen är präglad på sin mamma, sina syskon och eventuellt andra hundar i flocken och nu är det tid att valpen präglas på sina nya människor. För att det ska fungera och valpen ska växa upp till en harmonisk individ förutsätter det att den nya ägaren fortsätter den miljöträning som uppfödaren påbörjat.//

20230413:

De växer så det knakar minsann (blandar engelska och svenska men jag hoppas ni alla hittar knappen för “översättning). Så fort Angel kommer är de beredda på att äta. Willow dubblerade sin vikt redan dag 5.  Övriga dubblerade sin vikt dag 6, också det väldigt tidigt. Zoraya som är störst tog längst tid på sig men dubblerade vikten nu  på morgonen dag 7. Angels första kull  dubblerade sina vikter först på dag 13-15 så dessa har en enorm tillväxtkraft. Alla ligger nu mellan 690 och 762 gram.  Angel är nu uppe i fem mål mat om dagen för att ha mat till dessa glupska små valpar.

Zainat one week

Zdenko one week

Barwaq one week

Feirya one week

Willow one week

Zoraya one week

Arrax one week

 

20230411:

All puppies are doing very well. Growing soo fast! Love them all!

Barbet Bay´s JoyAndHappiness Zoraya 5 days. Female

 

Barbet Bay´s JoyAndHappiness Zdenko 5 days. Female

 

Barbet Bay´s JoyAndHappiness Zainat 5 days. Female

 

Barbet Bay´s JoyAndHappiness Arrax 5 days. Female

 

Barbet Bay´s JoyAndHappiness Feirya 5 days. Female

 

Barbet Bay´s JoyAndHappiness Barwaq 5 days. Female

Barbet Bay´s JoyAndHappiness Willow 5 days. Male

 

 

 

 

All puppies are doing well. They are all very calm and very safe puppies. My daughter is very amazed at their calmness and security. If we pick them up, they fall asleep in our hands. They are so so lovely!

20230409. Angel has a lot of milk for her babies. They eat and sleep, and eat and sleep.

Now you can see them 3 days old. 2 videos uploaded on Youtube today. Now even Willow has a collar, a brown one;-)

https://youtu.be/5Iqest—äö…rak

https://youtu.be/I_OKQFeeK20

Barwaq 490 grams, pink collar, female brown with white on her chest like a bird

Zainat 452 grams, green collar, female light sand

Zdenko 430 grams, orange collar, female dark sand

Arrax 438 grams, light blue collar,  female brown with white chest, white top on tail and white ends on paws

Zoraya 509 grams, cerize collar, brown female with white chest, a small small white top on tail

Feirya 423 grams, dark blue collar, brown female with a white chest form like a cross

Willow 470 grams, no collar-brown line, brown male

 

20230408: Valparna har ökat mycket bra i vikt. Vanligtvis tappar valpar i vikt första dygnet men här har alla ökat. De lever ombonat i ett avskilt sovrum med mig. Det är varmt 25-26  grader Celsius, nerrullat och över valplådan är det ett bomullstak för att skapa grottkänslan de vill ha. När jag sitter hos dem kryper de in under mina ben eller upp i min hand och riktigt boar in sig. De är ljuvliga och det är svårt att se sig mätt på dem.

Angel är en supercool, varm, lugn och ljuvligt mjuk och omtänksam mamma. De är superrena då Angel tvättar dem varje gång de äter och äter gör de en gång i timmen;-)

Vi väger dem morgon och kväll så vi kommer uppdatera vikterna här en gång i veckan. Enskilda bilder kommer då de är cirka en vecka gamla. Nu vill man bara ge dem lugn och ro och enda gången man stör dem är när man väger dem. Men vi ska försöka få till några bilder direkt från valplådan snart.

Namnet de har fått är de namn de kommer ha i sin stamtavla. De nya familjerna väljer sedan egna namn de vill kalla sin valp för.

Önskar er alla en Glad Påsk!

Mother is Angel, Barbet Bay´s Enchantment Angel Eyes and father is Luis, Sabio Perro Volcano of Optymist. Information about the parents will be found here: https://barbetbay.se/valpar-sommaren-2023/

It´s a lovely litter and we are all very proud! They are all very beautiful pups! They all have their forever homes!

Here are their names and their born weights:

Barwaq 363 grams, pink collar, female brown with white on her chest like a bird

Zainat 326 grams, green collar, female light sand

Zdenko 337 grams, orange collar, female dark sand

Arrax 321 grams, light blue collar,  female brown with white chest, white top on tail and white ends on paws

Zoraya 388 grams, cerize collar, brown female with white chest, a small small white top on tail

Feirya 316 grams, dark blue collar, brown female with a white chest form like a cross

Willow 324 grams, no collar, brown male

We will post photos and information as time goes by. But the most important thing is to give Angel and the pups the peace and quiet time now as they need. I call it the “incubator time”, “kuvöstiden”. The room where they are kept is warm, dark and noone but the family can enter. Phlox is very eager so we have a gate outside the door so she wont open the door and enter inside.

Barbets, knowledge and research