Coat care – Pälsvård

Att klippa en barbetvalp för första gången.

Jag har studerat  vad den svenska barbetklubben säger om hur man klipper en barbet (Barbetbladet nr 3).  Jag har utgått ifrån deras beskrivning och anpassat efter mina valpars mer vågiga och storlockiga pälsar. Eftersom alla barbets har olika typer av pälsar behöver tillvägagångssättet anpassas dels efter målet med klippningen men självklart också efter i vilket skick pälsen är .

En barbetpäls ska kunna hållas lång och den ska då falla ner. En del pälsar med hård lock gör inte det. De med en päls som faller ner kan hållas längre. Om man studerar hundens päls och mäter längderna runt kroppen på alla olika ställen då upptäcker man att pälsen inte är lika naturligt lång överallt. Jag klipper Étoiles päls regelbundet. Jag vill behålla hennes antika utseende så jag gör aldrig några speciella inskärningar för att få henne att se mer vinklad ut. Jag tar bara 1-2 cm där det är nödvändigt för att få bort trasiga och sträva hårtoppar och för att få tillbaka glansen i pälsen. Ofta gör just dessa få cm underverk!

Om pälsen borstas på en daglig basis kommer den snart att bli mycket risig. Jag borstar Étoile en gång i veckan, kammar sedan igenom den och tvättar därefter med schampo och balsam för att sedan låta henne  lufttorka. Om jag kammar pälsen emellan dessa tillfällen sprutar jag alltid efteråt med antingen leave in conditioner eller vatten blandat med pantenol. Detta för att göra pälsen mjuk igen och för att få tillbaka den naturliga rörelsen i pälsen. Att överdriva pälsarbete är inte bra. Dock håller jag efter mustascher och skägg dagligen för att inte ev matrester ska sitta kvar och orsaka tovor och dålig lukt.

Alla barbeter tappar sin valppäls runt 8-12 månader. Valppälsen som tidigare varit mjuk och len håller nu en mycket sämre kvalité. Så genom att borsta och kamma och klippa så hjälper du till att få bort valppälsen. (I slutet finns före och efter bilder av Royal Fernand och Voir Zeonard.)

Klippinstruktioner:

  1. Börja vid svansroten och klipp en rak linje fram till manken. Klipp sedan raka parallella linjer bredvid denna linje. Här klipper du emot hårets tillväxtriktning. Om du vill ha en långhårig hund är det tillräckligt att klippa en rak linje från svansen till manken för att sedan delar håret i mitten av ryggen längs ryggraden och låta pälsen/håret hänga ner lika på varje sida.
  2. Dela därefter håret på sidorna i vertikala sektioner från den tillklippta topplinjen och neråt. Här klipper du i hårets tillväxtriktning.
  3. Rumpan klipps emot hårets tillväxtriktning.
  4. Öron, skägg och mustasch sparas eftersom de växer långsammare än den övriga pälsen. Klipp ingenting här!!
  5. Lyft örat och klipp pälsen under örat. Då luftas inner- och ytterörat bättre.
  6. Halsen på hundens framsida sträcker sig ner till förbröstet, en utbuktning som du kan känna med fingrarna. Ned till förbröstet är pälsen naturligt kortare och man håller därför också pälsen kortare här. Från knölen och ner till frambenets vinklar, håller man pälsen längre då den också är naturligt längre här. Eftersom jag inte formklipper klipper jag genom att kamma pälsen rakt ut och bara ta det yttersta. Jag är mån om att behålla de naturliga nivåskillnaderna över och under denna utbuktning. Undersök skillnaderna innan du klipper bröstet för att veta vilka skillnader det borde finnas efteråt. Det ska vara samma skillnader mellan hårets längder efteråt som tidigare för att behålla det naturliga utseendet.
  7. Frambenen ska klippas uppifrån och ner. Tänk att benen har 4 sidor. Dela upp pälsen i dessa 4 “sidor” och klippa uppifrån och ner, runt om.
  8. Klipp inte ovanpå tassarna utan endast runt tassarna. Låt hunden stå upp och klipp emot underlaget. Om du har en för övrigt mycket kortklippt hund kan du hålla i tassen och klippa runt den. Har du en långhårig hund och där du vill behålla den långhårig klipper du emot underlaget. För kort päls runt tassarna om resten hålls långt, kommer att se märkligt ut. Barbeten ska ha stora fötter så viktiga för att hålla det utseendet.
  9. Låren har 4 sidor; baksida, yttersida, framsida och inre sida. Även här delar jag upp låret i dess 4 sidor, klipper uppifrån och ner bort det som är slitet.
  10. Pälsen på hasorna kammar jag rakt ut och bakåt och toppar dess ändar.
  11. Klipp underlinjen på magen då hunden står upp. Övrig päls på magen när hunden ligger ner. Här gör jag skillnad på om hunden är en tik eller hane då jag vill framhäva tydlig könsprägel.
  12. Klipp håret på huvudet ner till öronfästet. Klipp håret på kinderna. Jag tror att 1 cm kommer att räcka för att bli av med trasiga toppar. Om du vill att han ska vara utan hårband måste du klippa så pass så mycket så att han /hon kan se ( se foto Zeonard). Samla allt hår på toppen av huvudet och klipp. För att få en mjukare look i luggen kan man använda en uttunningssax i nedre ändarna av luggen. Jag håller Étoiles päls på huvudet lika lång som jag håller Fernands. Jag har aldrig klippt huvudhåret på någon av dem.
  13. Klipp pälsen på svansen genom att hålla upp svansen. Låt pälsen falla ner och klipp en linje längst ner efter svansens form. Jag har ännu inte klippt Étoiles svans. Men man kan här ta det yttersta för att ge jämvikt åt hundens utseende för övrigt.
Royal Fernand före hårklippning
Royal Fernand efter hårklippning
Voir Zeonard före hårklippning

 

Voir Zeonard efter hårklippning. Det ser ut som om jag klippt ett hack rakt ovanför frambenet men så är det inte. Det är pälsens rörelser som ger detta intryck
Zeonards hår, till vänster i bilden, på huvudet har här klippts kort då ägaren vill kunna se ögonen utan att använda gummiband
Barbet Bay´s Cést Mon reve Duval, Tintin före klippning
Barbet Bay´s Cést Mon Reve Duval, efter klippning. Här är luggen klippt så att ögonen syns.
Etoile 11 months after brushing, washing and airdrying

Barbets, knowledge and research